Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Λιθουανία

Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναι το Βίλνιους ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Κάουνας και η Κλάιπεντα, η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η λιθουανική, η οποία ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών. Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του 1990. Την 1η Μαΐου 2004 η Λιθουανία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την 1η Ιανουαρίου 2015 το λίτας αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
Οικονομία Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στη γεωργία. Επίσης αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Υπάρχουν μεταλλοτεχνίες και ελαφρές βιομηχανικές μονάδες. Κουζίνα Cepelinai είναι το εθνικό λιθουανικό πιάτο. Πρόκειται για ένα είδος ζυμαρικών που παρασκευάζονται από τριμμένες πατάτες συνήθως γεμιστές με κιμά.
Το Šakotis είναι ένα δημοφιλές λιθουανικό παραδοσιακό κέικ, παρόμοιο με το γερμανικό Baumkuchen. Είναι γνωστό εδώ στη Λιθουανία από την εποχή της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Στην Πολωνία καλείται sękacz.Το όνομά της σημαίνει "διακλαδισμένο», το οποίο περιγράφει το χαρακτηριστικό σχήμα του.
Σπορ Το εθνικό άθλημα των Λιθουανών είναι το μπάσκετ. Η εθνική τους είναι 3η στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη.
Γιώργος Τζ.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας, είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.
Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ.
Οι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, αναβιβάζοντας την Κροατία στο καθεστώς του βασιλείου. Το Βασίλειο της Κροατίας διατήρησε την κυριαρχία του σχεδόν για δύο αιώνες, φθάνοντας στο απόγειό του κατά τη βασιλεία των Βασιλιάδων Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ. H Κροατία συνήψε μία προσωπική ένωση με την Ουγγαρία το 1102. Το 1527 για να αντιμετωπίσει την Οθωμανική απειλή το Κροατικό κοινοβούλιο εξέλεξε στον Κροατικό θρόνο το Φερδινάνδο Α΄ του Οίκου των Αψβούργων. Το 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κροατία περιελήφθη στο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που μετατράπηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε ένα φασιστικό Κροατικό κράτος-μαριονέτα. Μετά τον πόλεμο η Κροατία έγινε ιδρυτικό μέλος και ομόσπονδο συστατικό μέρος του σοσιαλιστικού κράτους της Δεύτερης Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991 η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο Κροατικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας διεξήχθη με επιτυχία τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν την ανακήρυξη.
Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ Πρόεδρος: Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς Νόμισμα: Κούνα Κροατίας Πρωθυπουργός: Τίχομιρ Ορέσκοβιτς Πληθυσμός: 4,253 εκατομμύρια (2013) Παγκόσμια Τράπεζα Μαρία Π Φωτεινή Ρ

ΜΑΛΤΑ

Πρωτεύουσα: Βαλλέτα Πληθυσμός: 425.384 (2013) Έκταση: 316 km Νόμισμα: Ευρώ Επίσημες Γλωσσά: Μαλτέζικα, Αγγλικά Πολιτικό σύστημα: κοινοβουλευτική δημοκρατία Κράτος μέλος της ΕΕ από: 1η Μαΐου 2004 Αξιοθέατα: το υπόγειο του χαλ σαφλιενι ,εθνικό πολεμικό μουσείο της Μάλτας
Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος εφτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι τα μαλτέζικα και τα αγγλικά. Ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων. Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη χώρα της Ένωσης τόσο σε πληθυσμό (425.384 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2013[1]) .
Προϊστορικοί ογκόλιθοι, μεσαιωνικά κάστρα, αναγεννησιακά αγάλματα, ωραίες ακτές, έντονο τοπικό χρώμα κι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μεσογείου φέρνουν κάθε καλοκαίρι σε αυτήν τη μικροσκοπική χώρα, της οποίας η γοητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της ( 316 τ.χλμ. όλα κι όλα ), χιλιάδες τουρίστες. Στην καρδιά της Μεσογείου, κι ένα από τα επτά νησιά συμπλέγματος ( κατοικούνται μόνο η Μάλτα, το Γκότσο και το Κομίνο ), αποτελεί σπάνιο σταυροδρόμι πολιτισμών και μετράει περισσότερα από 7.000 χρόνια Ιστορίας. Σε αυτά τα νησιά αναπτύχθηκε σημαντικός προϊστορικός πολιτισμός πριν από τον ερχομό των Φοινίκων, οι οποίοι ονόμασαν το κυριότερο από αυτά Malat ( Ασφαλές Λιμάνι ). Υπήρξαν επί αιώνες έδρα του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών κι εν συνεχεία τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Και βέβαια όλες αυτές οι επιρροές είναι ορατές όπου κι αν κοιτάξετε – από τις μεσαιωνικές πόλεις ( με χαρακτηριστικότερη την πανέμορφη παλιά πρωτεύουσα Mdina ) μέχρι τα παλιά Mini Cooper και τα άλλα αγγλικά αυτοκίνητα που θα βρείτε παντού στο νησί. Η πρωτεύουσα Βαλέτα, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που χτίστηκε κατόπιν σχεδίου ( το 16ο αιώνα ), παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο όμορφες και αριστοκρατικές πόλεις και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αφιερώστε μερικές ώρες για να περιπλανηθείτε στα δρομάκια της, να θαυμάσετε τα όμορφα κτίρια και να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τους κήπους Upper Barrakka. Απολαύσετε την ηρεμία και την ομορφιά τους, δροσιστείτε στις πολλές κρήνες και ακούστε το μεσημέρι τα κανόνια, τα οποία θα σας υπενθυμίσουν το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας. Για το βράδυ, τώρα, επιλέξτε ένα από τα πολλά wine bars με τα εκπληκτικά τοπικά κρασιά. Στη νοτιοανατολική πλευρά του Μεγάλου Λιμανιού βρίσκονται οι χερσόνησοι Vittoriosia και Senglea με τα κάστρα τους, τη συναρπαστική περιοχή των Τριών Πόλεων ( Vittoriosa, Senglea και Cospicua ), το Μέγαρο του Ιεροεξεταστή, το Ναυτικό Μουσείο και το φρούριο Ricasoli, στο οποίο έχουν γυριστεί αρκετά χολιγουντιανά blockbusters ( όπως η «Τροία» και ο «Μονομάχος» ). Το μικρό παρατηρητήριο στο άκρο της χερσονήσου Senglea είναι δημοφιλές αξιοθέατο λόγω της υπέροχης θέας του. Το προάστιο Paolo ( σε απόσταση 2 χλμ. νοτιοδυτικά της Cospicua ) αξίζει μια επίσκεψη λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών του χώρων: οι ναοί Tarxien και η υπόγεια νεκρόπολη Hal Saflienti Hypogeum που ανακαλύφθηκε το 1902 ( καλό είναι να κάνετε κράτηση προτού καν φτάσετε στη Μάλτα ). Στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού περιλαμβάνονται επίσης οι ναοί Ggantija ( στο Γκότσο ) και Hagar Quim ( στο χωριό Qrendi ). Διομήδης Κ - Παύλος θ - Γιώργος Ν

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία, επίσημα Δημοκρατία της Σλοβενίας, είναι χώρα των Βαλκανίων σε σταυροδρόμι βασικών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων. Συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλία στα δυτικά, την Ουγγαρία στα βορειοανατολικά, και την Κροατία στα νότια και στα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά έχει μια μικρού μήκους ακτογραμμή στην Αδριατική θάλασσα. Έχει συνολική έκταση 20.273 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.064.632 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα.
Οικονομία Η Σλοβενία είναι το πλουσιότερο κράτος της πρώην ανατολικής Ευρώπης, με 84% του μέσου ΑΕΠ κ.κ. της ΕΕ των 25. Λόγω της γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας με την Δυτική Ευρώπη και ειδικά την Αυστρία, η σύντομη σύγκλιση της Σλοβενίας με την ανεπτυγμένη Δύση θεωρείται βέβαιη. Από την 1 Ιανουαρίου 2007 η Σλοβενία είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Τουρισμός Η πρωτεύουσα της χώρας Λιουμπλιάνα έχει πολλά σημαντικά κτίρια Μπαρόκ και Αρ Νουβό, με αρκετά σημαντικά έργα του γηγενούς αρχιτέκτονα Γιόζε Πλέτσνικ. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τις ιουλιανές Άλπεις με τη γραφική Λίμνη Μπλεντ και την Κοιλάδα του Σότσα, καθώς και την ψηλότερη κορυφή της χώρας, το Όρος Τρίγκλαβ. Ισως ακόμη διασημότερο είναι το καρστ της Σλοβενίας, που πήρε το όνομά του από το Οροπέδιο Καρστ στα Σλοβένικα Παράλια. Διακυβέρνηση Το πολίτευμα του κράτους είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Κατ' εξαίρεση μπορούν να ψηφίσουν και τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, αν εργάζονται. Ιάσονας Αλ.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρωτεύουσα της είναι η Σόφια. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Η Βουλγαρία είναι η 16η σε έκταση χώρα της Ευρώπης.
Κουζίνα: Γνωστή για τις πλούσιες σαλάτες της, απαραίτητες σε κάθε γεύμα, η Βουλγαρική κουζίνα τονίζεται επίσης για την ποικιλία και ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της και την ποικιλία των τοπικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της, όπως το ρακί, η μαστίχα και η μέντα. Η Βουλγαρική κουζίνα διαθέτει επίσης ποικιλία από κρύες και ζεστές σούπες, με παράδειγμα κρύας σούπας την ταρατόρ. Υπάρχουν πολλά Βουλγαρικά αρτοσκευάσματα, όπως η "μπάνιτσα". Πιάτα της Ανατολής υπάρχουν στη Βουλγαρική κουζίνα με συνηθέστερα το μουσακά, το γκιουβέτσι και το μπακλαβά.
Γλώσσες : Οι Βούλγαροι μιλούν τη Βουλγαρική, μια Νότια Σλαβική γλώσσα, που είναι αμοιβαία κατανοητή με τη Σλαβομακεδονική και την Τορλακική διάλεκτο. Αξιοθέατα : Τα αξιοθέατα της Βουλγαρίας είναι οι εξής : 1. To Μουσαλά 2. Το Moναστήρι Μπάτσκοβο   3. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 4. Η Ηλιόλουστη Ακτή 5. Ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας
Ο Συμεών Α΄ ο Μέγας Ο Συμεών Α΄ ο Μέγας ήταν τσάρος της Βουλγαρίας από το 893 έως το 927, κατά την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία. Οι επιτυχίες των εκστρατειών του Συμεών κατά των Βυζαντινών, των Ούγγρων και των Σέρβων οδήγησαν τη Βουλγαρία στη μεγαλύτερη εδαφική επέκταση στην ιστορία της, καθιστώντας την το ισχυρότερο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης εκείνη την εποχή. Η βασιλεία του Συμεών ήταν περίοδος απαράμιλλης πολιτιστικής ευημερίας, ενώ αργότερα θεωρήθηκε ως ο Χρυσός Αιώνας του βουλγαρικού πολιτισμού.
Αρετή και Κυριακή Λ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Βασίλειο της Ισπανίας (Ισπανικά: Reino de España) είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία. Νότια με το Γιβραλτάρ και τοΜαρόκο. Πρωτεύουσα της είναι η Μαδρίτη.
ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ Η δολοφονία του ιερού ταύρου (ταυρομαχία) είναι η Ουσιαστική κεντρική εικονική πράξη της Mithras, η οποία τιμήθηκε στο Mithraeum οπουδήποτε βρισκόντουσαν οι ρωμαϊκοί στρατιώτες. Πολλές από τις παλαιότερες αρένες ταυρομαχίας στην Ισπανία βρίσκονται σε ή δίπλα στις περιοχές των ναών της Mithras. Η ταυρομαχία συνδέεται συχνά με τη Ρώμη, όπου πολλές ταυρομαχίες διοργανώθηκαν ως προθέρμανση για την μονομαχία.
Πάνος Τζ. Ιάσονας Αλ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία ή επισήμως, Ιταλική Δημοκρατία είναι μία ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Νότια Ευρώπη. Αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.
Προσωπικότητες Λεονάρντο ντα Βίντσι Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία. Γεννήθηκε στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του έτους 1452 μ.Χ. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci" αν και υπέγραφε τα έργα του ως "Leonardo" ή "Io, Leonardo" (= «Εγώ, ο Λεονάρντο»). Ήταν καρπός του έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας δεν γνωρίζουμε την πλήρη ταυτότητα. Οι δυο τους δεν έγιναν ποτέ νόμιμο ζευγάρι. Ο Πιέρο ήταν συμβολαιογράφος στην περιοχή, όπως και ο πατέρας του, παππούς του Leonardo. Η μητέρα του, η Κατερίνα, πιθανόν ήταν ταπεινότερης καταγωγής, μάλλον υπηρέτρια. Ένα χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του Leonardo οι γονείς του παντρεύτηκαν: ο Πιέρο τη κόρη ενός πλούσιου συμβολαιογράφου και η Κατερίνα έναν εργάτη υψικάμινου. Μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου. Αυτός ήταν και ο λόγος που στάλθηκε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο (1433-1485). Το 1472 ο Λεονάρντο γίνεται -- σύμφωνα με το έθιμο της εποχής -- μέλος της συντεχνίας των ζωγράφων της Φλωρεντίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελούσε έναν ανεξάρτητο καλλιτέχνη. Το πιο πρώιμο γνωστό έργο του αποτελεί το επονομαζόμενο Σχέδιο τοπίου στην κοιλάδα του Άρνου, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας Πολιτισμός , Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισμό, και πολλά μνημεία της, όπως ο Πύργος της Πίζα και το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, όπως και για την κουζίνα της (πίτσα, μακαρονάδες, κλπ.), κρασί, τρόπος ζωής, μόδα, ντιζάιν, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση,εικαστικές τέχνες, μουσική (κυρίως όπερα)
Η Αναγεννησιακή περίοδος της Ευρώπης ξεκίνησε στην Ιταλία το 14ο και 15ο αιώνα. Λογοτεχνικά αριστουργήματα, όπως η ποίηση του Δάντη, Πετράρχη, Tορκουάτο Τάσσο και Λουδοβίκου Αριόστο και η πεζογραφία του Βοκάκκιου. Η μουσική επιρροή των Ιταλών συνθετών Παλεστρίνα, Κλάουντιο Μοντεβέρντι, Αρκάντζελο Κορέλλι και Αντόνιο Βιβάλντι αποδείχτηκε τεράστια. Τον 19ο αιώνα, η ιταλική ρομαντική όπερα άνθισε με συνθέτες, όπως οι Τζοακίνο Ροσίνι, Τζουζέπε Βέρντι και Τζάκομο Πουτσίνι. Οι σύγχρονοι Ιταλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, συνθέτες και σχεδιαστές συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στο δυτικό πολιτισμό. Το Ποδόσφαιρο είναι το εθνικό άθλημα των Ιταλών και το πάθος τους για το άθλημα αυτό είναι φανερό. Η Ιταλία έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τέσσερις φορές : το 1934, 1938, 1982 και 2006. Ο αστεροειδής 477 Ιταλία (477 Italia), που ανακαλύφθηκε το 1901, πήρε το όνομά του από την Ιταλία. Παύλος Θ. - Διομήδης Κ. Γεώργιος Ν.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της ΕΕ. Πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι. O Εθνικός ύμνος είναι η Μασσαλιώτιδα. Το σύνθημά της είναι: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη».
Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές της αξίες Με πληθυσμό 66,5 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Κουζίνα Ratatouille Το αντίστοιχο δικό μας μπριάμ, στη Γαλλία είναι πολύ δημοφιλές πιάτο, τόσο που έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που συνηθίζεται στα σπίτια κυρίως της Νότιας Γαλλίας.
Bouillabaisse Η υπέροχη αυτή τύπου ψαρόσουπα είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα για όσους αγαπούν τα θαλασσινά, αλλά όχι μόνο. Έχει μπόλικο σαφράν και είναι το σήμα κατατεθέν της Μασσαλίας. Περιλαμβάνει 4 διαφορετικά είδη ψαριού και θαλασσινών, ντομάτα και πολλή αγάπη.
Πύργος του Άιφελ Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Βερσαλλίες Οι Βερσαλλίες είναι βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Γιώργος. Τζ.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί τα σχολεία στη Φινλανδία δεν θα έχουν πια «μαθήματα»

Εδώ και χρόνια, το φινλανδικό μοντέλο στην εκπαίδευση θεωρείται το πιο πετυχημένο στον κόσμο. Τώρα, οι εκπαιδευτικοί σ' αυτή τη χώρα της Βόρειας Ευρώπης πηγαίνουν τη μάθηση ένα βήμα παρακάτω! Πλέον στα σχολεία της χώρας τα παιδιά δεν θα διδάσκονται μαθήματα αλλά θέματα. Το σύστημα που βασίζεται στα μαθήματα -μια ώρα ιστορία, μια ώρα γεωγραφία κ.λπ.- είναι ήδη παρελθόν στα Λύκεια της Φινλανδίας και έπεται συνέχεια. Τη θέση του πήρε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «διδασκαλία φαινομένων» ή θεμάτων. Για παράδειγμα, ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει την κατεύθυνση «τουριστικές υπηρεσίες» και να διδάσκεται μαθηματικά, ξένες γλώσσες και δεξιότητες επικοινωνίας, στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να κάνει σωστά τη δουλειά του εξυπηρετώντας πελάτες. Κάποιος άλλος που θέλει να συνεχίσει με περισσότερο ακαδημαϊκές σπουδές -π.χ. θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα πρέπει να διδαχτεί οικονομικά, ιστορία, ξένες γλώσσες και γεωγραφία. Οι αντιδράσεις Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Οι μαθητές εκεί δεν αντιμετωπίζονται σαν ένα «κοπάδι» που οφείλει να στέκεται παθητικά απέναντι από τον δάσκαλο και να ακούει την παράδοση ή να περιμένει πότε θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Αντίθετα, το μάθημα γίνεται σε μια λογική αλληλεπίδρασης, με τους μαθητές να δουλεύουν σε μικρές ομάδες για να λύσουν προβλήματα αλλά και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους. «Ο παλιός τρόπος διδασκαλίας εξυπηρετούσε τις ανάγκες του προηγούμενου αιώνα, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει», σχολιάζει η επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε το νέο σύστημα. Ωστόσο, ακόμα και στην προηγμένη Φινλανδία, οι καινοτομίες αυτές δεν πέρασαν χωρίς αντιρρήσεις. Πολλοί δάσκαλοι αντιδρούν στην προοπτική να πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο είχαν μάθει να διδάσκουν. Μάλιστα, προβλέπεται ένα μικρό bonus στον μισθό όσων εκπαιδευτικών συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σ' αυτό το νέο πρότυπο διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή, το 70% των καθηγητών γυμνασίου έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στο νέο σύστημα. Και σύμφωνα με την εμπειρία όσων συμμετείχαν, πλέον δεν θα επέστρεφαν για κανένα λόγο στο παλιό! Αλλά και οι μαθητές φαίνεται πως ευνοούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όταν άρχισαν σταδιακά οι αλλαγές, τα αποτελέσματα των μαθητών σε εξετάσεις έχουν βελτιωθεί. Στόχος είναι το καινούριο σύστημα να εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία της χώρας μέχρι το 2020.
Οι αλλαγές στα δημοτικά σχολεία Στο μεταξύ, ξεκινά και στα δημοτικά σχολεία ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα, που ονομάζεται Playful Learning Centre. Βασικός άξονάς του είναι η μάθηση μέσω της συζήτησης και των παιχνιδιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που δίνουν μια πιο διασκεδαστική προσέγγιση στη μάθηση για τα μικρά παιδιά. «Στόχος μας είναι η Φινλανδία να γίνει ο πιο πρωτοποριακή χώρα σε ό,τι αφορά το συνδυασμό παιχνιδιού και εκπαίδευσης», λέει ο Olavi Mentanen, διευθυντής του project Playful Learning Centre. Ένα παράδειγμα: Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε μια τάξη δημοτικού σχολείου της Φινλανδίας. Στον πίνακα υπάρχει ο χάρτης της Ευρώπης. Οι μαθητές καλούνται να συνδυάσουν διαφορετικά καιρικά φαινόμενα με διαφορετικές χώρες. Π.χ. σήμερα έχει συννεφιά στη Φινλανδία, ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και ομίχλη στη Δανία. Με αυτό τον τρόπο διδάσκονται ταυτόχρονα Γλώσσα, Γεωγραφία και Φυσική. «Θέλουμε οι μαθητές να μαθαίνουν με έναν τρόπο που τους δίνει χαρά, έμπνευση και δεν προκαλεί στρες», εξηγεί ο δάσκαλος της τάξης. Την ίδια στιγμή, στο διάδρομο, τα παιδιά μιας άλλης τάξης παίζουν σκάκι ενώ κάποια άλλα τρέχουν από τάξη σε τάξη προσπαθώντας να συλλέξουν πληροφορίες για χώρες της Αφρικής. Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν αυτό τον τρόπο «χαρούμενη γνώση». Και έχουν δίκιο, έτσι δεν είναι;

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ 2015-16

Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας έχουν ήδη φέρει στο προσκήνιο τις καινούργιες τάσεις για τη φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν (2015-2016) και δεν μπορούμε παρά να σας παρουσιάσουμε τις επικρατέστερες προτάσεις και επιλογές για το στιλ που θα υιοθετήσουμε στα ρούχα μας. Κάθε σχεδιαστής έχει και κάτι δικό του να προτείνει, βλέπουμε όμως κι ένα συνδυασμό από επιρροές του παρελθόντος και διαχρονικά στιλ , καθώς και πολύ πιο σύγχρονες και μοντέρνες ιδέες. Τα ρούχα Χειμώνας 2016, περιλαμβάνουν πολλές διαθέσιμες επιλογές και ιδέες τόσο ως προς τα χρώματα όσο και ως προς τα σχέδια, τις εκτυπώσεις, τα υφάσματα και υλικά, τα κοψίματα, τις γραμμές, κ.ά. Οι νέες τάσεις της μόδας για τα ρούχα Χειμώνας 2016 μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις κρύες μέρες του έτους και μας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα μοναδικό στιλ στο ντύσιμό μας και να ξεχωρίσουμε με κάθε μας εμφάνιση. Δοκίμασε, πειραματίσου και τέλος υιοθέτησε τις τάσεις εκείνες που σου ταιριάζουν περισσότερο, ώστε να είσαι πάντα μέσα στη μόδα. Το κομψό στιλ των ‘70s είδαμε πως έχει επηρεάσει δυναμικά τα ρούχα Χειμώνας 2016, κάνοντάς μας να ερωτευτούμε την εποχή αυτή με το leather , το σουέτ, το μποέμ στιλ και τα υπόλοιπα. Ξεκινώντας οι σχεδιαστές από επιρροές του τέλος των ’60s και όλης της δεκαετίας του 1970, συνέχισαν προτείνοντας τάσεις που μας ήρθαν από τα ’80s. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, τα φουσκωτά μανίκια, οι δυναμικοί ώμοι, οι μπότες, το lurex,τα διασκεδαστικά φορέματα με τούλι που θυμίζουν χορό αποφοίτησης, τα ασύμμετρα ντεκολτέ, τα πελώρια κουμπιά , κ.ά. Μπορείς να τα ενσωματώσεις και να δημιουργήσεις τρομερές μίξεις συνδυάζοντας το παλιό με το νέο. Η ανασκόπηση του παρελθόντος δε σταματάει, καθώς οι τάσεις της μόδας για τα ρούχα Χειμώνας 2016 έρχονται να πάρουν ιδέες και από το hippie στιλ των ‘60s. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας κάνουν το χίπικο στιλ όχι απλά καυτή τάση αλλά υψηλή ραπτική ενσωματώνοντάς το στις κολεξιόν τους. Κομμάτια εμπνευσμένα από την εποχή του ’60 μας κάνουν ακόμα πιο νοσταλγικές.
Φωτεινή - Μαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία,με πρωτεύουσα το Βερολίνο, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρώπης η πολυπληθέστερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κινητήρια δύναμή της, και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Συνορεύει προς τα βόρεια με τη Δανία, στα ανατολικά με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, στα νότια με την Αυστρία και την Ελβετία και στα δυτικά με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στα βόρεια βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Η Γερμανία (η τότε Δυτική Γερμανία) είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τη Γερμανία κατάγονταν σπουδαίοι δημιουργοί σε όλο το φάσμα των τεχνών και των επιστημών από την Αναγέννηση έως και τις μέρες μας μεταξύ των οποίων οι: Ντύρερ, Χολμπάιν, Ρούμπενς (ζωγραφική), Γκαίτε, Τόμας Μαν (λογοτεχνία), Χέγκελ, Καντ, Νίτσε, Σοπενάουερ (φιλοσοφία). Σημαντικότατη υπήρξε η συμβολή των Γερμανών καλλιτεχνών στο χώρο της κλασικής μουσικής με κύριους εκπροσώπους τους Μπετόβεν, Μπαχ, Στράους, Βάγκνερ, Μπραμς και Μέντελσον.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Πύλη του Βρανδεμβούργου Αποτελεί ένα από τα σύμβολα της επανένωσης της Γερμανίας αλλά και το πιο αναγνωρίσιμο σημείο του Βερολίνου. Η πύλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα
Το Τείχος του Βερολίνου Το Τείχος του Βερολίνου «τείχος της ντροπής» για τους Γερμανούς της δύσης και επισήμως αποκαλούμενο από την ανατολικογερμανική κυβέρνηση ως «αντιφασιστικό τείχος προστασίας», ανεγέρθηκε στην καρδιά του Βερολίνου με αφετηρία το βράδυ μεταξύ της 12ης και της 13ης Αυγούστου 1961 από την Λαϊκή Δημοκρατία
Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν Το Νοϊσβάνσταϊν είναι παλάτι - κάστρο του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου κοντά στο Φύσεν στη νοτιοδυτική Βαυαρία στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε για το παλάτι από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας.
Γιώργος Τζ. Γρηγόρης Στ.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο πήρε το όνομά του από τους πρώτους κατοίκους του, τους Βέλγους (Belgae), μια ομάδα κυρίως Κελτικών φυλών, που έδωσαν το όνομά τους και στην ρωμαϊκή επαρχία Gallia Belgica (Βελγική Γαλατία). Ιστορικά, το Βέλγιο είναι μέρος των λεγόμενων «Κάτω Χωρών», στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Το Βέλγιο είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος που περιλαμβάνει τρεις περιφέρειες: την ολλανδόφωνη Φλάνδρα στον βορρά, τη γαλλόφωνη Βαλλονία στον νότο και τις Βρυξέλλες, τη δίγλωσση πρωτεύουσα, όπου τα γαλλικά και τα ολλανδικά είναι ισότιμα. Υπάρχει επίσης μια μικρή γερμανόφωνη μειονότητα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η μορφολογία του εδάφους του Βελγίου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: 67 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πεδινές παράκτιες πεδιάδες κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, ένα κεντρικό οροπέδιο και οι δασωμένοι λόφοι των Αρδενών στον νότο

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών Τα τέσσερα μέρη του βασιλείου είναι η Αρούμπα, το Κουρασάο, η Ολλανδία, και ο Άγιος Μαρτίνος, τα οποία αναφέρονται ως χώρες (landen στα ολλανδικά) και συμμετέχουν σε ισότιμη βάση ως τμήματα του βασιλείου.[4] Στην πράξη, όμως, οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ολλανδία (η οποία περιλαμβάνει περίπου το 98% της έκτασης και του πληθυσμού του βασιλείου), εξ ονόματος ολόκληρου του βασιλείου. Αυτό σημαίνει ότι η Αρούμπα, το Κουρασάο και ο Άγιος Μαρτίνος εξαρτώνται από την Ολλανδία για θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αν και είναι αυτόνομες σε κάποιο βαθμό με τα δικά τους κοινοβούλια

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η μορφολογία του εδάφους του παρουσιάζει ποικιλία: βραχώδεις ακτές, ορεινές και πεδινές περιοχές και εκατοντάδες νησιά κοντά στα δυτικά και βόρεια παράλια της Σκωτίας. Πρωτεύουσα: Λονδίνο
Πολίτευμα: Κοινοβουλευτική Συνταγματική Μοναρχία Κράτος μέλος της ΕΕ από: 1 Ιανουαρίου 1973 Αριθμός εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 73 Νόμισμα: λίρα στερλίνα Θρησκεία: Προτεστάντες
Κουζίνα Το Ην.Βασίλειο είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τα φαγητά του με πιο γνωστά τα εξής: Lemon pie Scones (ψωμάκια) Meancemeat pie Trifle and Brownie English breakfast Tsatney με βερικοκο Donna Summer pudding
Πολιτισμός και Αξιοθέατα Παράλληλα με την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη, αναπτύσσονται στη χώρα τα γράμματα και οι τέχνες. Τα πρώτα καλλιτεχνικά λείψανα είναι τα μεγαλιθικά ιερά του Έιβμπερι, που χρονολογούνται μεταξύ του 1900-1600 π.Χ. Στη συνέχεια, μετά την κατάκτηση της από τους Ρωμαίους, οι τελευταίοι δίδαξαν το δικό τους πολιτισμό στους ντόπιους. Το 1768, ο Γεώργιος ο Γ΄, δημιούργησε τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, ενώ η ζωγραφική και η γλυπτική γνωρίζει μια κάποια ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργεί και τη δικιά της σχολή, όπως έγινε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η λογοτεχνία στη Βρετανία αρχίζει να γνωρίζει ανάπτυξη και να βρίσκει το χαρακτήρα της μετά την εισβολή των Νορμανδών, στα 1066. Οι Νορμανδοί επέβαλλαν στους Άγγλους τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους. Από την εποχή αυτή υπάρχουν μερικές ιστορίες με ιππότες και διάφοροι θρύλοι, όπως οι Αρθούριοι, που αρχικά γράφτηκαν στα λατινικά, αργότερα μεταφράστηκαν στα φραγκονορμανδικά και τέλος στα αγγλικά. Κατά την Αναγέννηση, η λογοτεχνία έχει να επιδείξει μερικούς δυναμικούς εκπροσώπους, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Τόμας Μουρ. Πριν από την επικράτηση των πουριτανών, το 1642, θα πρέπει να αναφερθεί κι ο κορυφαίος ποιητής της Αγγλίας, ο Σαίξπηρ. Μετά την επανάσταση του 1688, κάνει την εμφάνισή του το ρεαλιστικό μυθιστόρημα, που έχει ως θέμα του την καθημερινή ζωή. Κυριότεροι εκπρόσωποι της περιόδου αυτής είναι ο Ντάνιελ Ντεφόε, ο Τόμπιας Σμόλλετ και άλλοι. Από τους ρομαντικούς πρέπει να αναφερθούν ο Τζον Κητς, η Μαίρη Σέλλεϋ και ο Λόρδος Βύρων. Τα μετέπειτα χρόνια και μέχρι τα σημερινά υπάρχει πληθώρα λογοτεχνών, αλλά και πληθώρα τάσεων και αναζητήσεων. Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα θα πρέπει να αναφερθούν οι Τζόζεφ Κόνραντ, Τόμας Χάρντυ, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Όσκαρ Ουάιλντ, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκράχαμ Γκρην, Λώρενς Ντάρελ και άλλοι. Επίσης υπάρχουν πολλά αξιοθέατα με κυριότερα:

ΔΑΝΙΑ

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα της Δανίας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι κτισμένο στο νησί Σιέλαν, ενώ ένα μικρότερο μέρος της βρίσκεται στο νησί Άμαερ.
Έχει πληθυσμό 528.208 εκατομμύρια. Στην περιοχή Κρίστιανσχαβν της Κοπεγχάγης βρίσκεται η ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια.
Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 από τον Sweyn I Forkbeard και το γιο του Κανούτου του Μεγάλου. Ήταν μόνο ένα χωριό με το όνομα "Havn" μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα. Ωστόσο, το 1167 πέρασε στην κατοχή του επισκόπου Absalon, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη σημασία. Το άριστο λιμάνι ενίσχυσε την άνοδο της πόλης έως ότου έγινε σημαντικό κέντρο εμπορίου. Έτσι προέκυψε το όνομα της Κοπεγχάγης , το οποίο μεταφράζεται ως "λιμάνι των εμπόρων". Δέχθηκε επανειλημμένα επιθέσεις από τη χανσεατική ένωση. Ο αστεροειδής 362 Χαβνία ,που ανακαλύφθηκε το 1893, πήρε το όνομά του από την αρχική ονομασία της πρωτεύουσας της Δανίας.