Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρωτεύουσα της είναι η Σόφια. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Η Βουλγαρία είναι η 16η σε έκταση χώρα της Ευρώπης.
Κουζίνα: Γνωστή για τις πλούσιες σαλάτες της, απαραίτητες σε κάθε γεύμα, η Βουλγαρική κουζίνα τονίζεται επίσης για την ποικιλία και ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της και την ποικιλία των τοπικών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της, όπως το ρακί, η μαστίχα και η μέντα. Η Βουλγαρική κουζίνα διαθέτει επίσης ποικιλία από κρύες και ζεστές σούπες, με παράδειγμα κρύας σούπας την ταρατόρ. Υπάρχουν πολλά Βουλγαρικά αρτοσκευάσματα, όπως η "μπάνιτσα". Πιάτα της Ανατολής υπάρχουν στη Βουλγαρική κουζίνα με συνηθέστερα το μουσακά, το γκιουβέτσι και το μπακλαβά.
Γλώσσες : Οι Βούλγαροι μιλούν τη Βουλγαρική, μια Νότια Σλαβική γλώσσα, που είναι αμοιβαία κατανοητή με τη Σλαβομακεδονική και την Τορλακική διάλεκτο. Αξιοθέατα : Τα αξιοθέατα της Βουλγαρίας είναι οι εξής : 1. To Μουσαλά 2. Το Moναστήρι Μπάτσκοβο   3. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 4. Η Ηλιόλουστη Ακτή 5. Ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας
Ο Συμεών Α΄ ο Μέγας Ο Συμεών Α΄ ο Μέγας ήταν τσάρος της Βουλγαρίας από το 893 έως το 927, κατά την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία. Οι επιτυχίες των εκστρατειών του Συμεών κατά των Βυζαντινών, των Ούγγρων και των Σέρβων οδήγησαν τη Βουλγαρία στη μεγαλύτερη εδαφική επέκταση στην ιστορία της, καθιστώντας την το ισχυρότερο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης εκείνη την εποχή. Η βασιλεία του Συμεών ήταν περίοδος απαράμιλλης πολιτιστικής ευημερίας, ενώ αργότερα θεωρήθηκε ως ο Χρυσός Αιώνας του βουλγαρικού πολιτισμού.
Αρετή και Κυριακή Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου